Alba: Șapte persoane învinuite pentru înșelăciunea de un milion de euro au fost arestate preventiv

Alba: Șapte persoane învinuite pentru înșelăciunea de un milion de euro au fost arestate preventiv
Șapte persoane, între care un notar public din Sibiu, au fost arestate preventiv, marți noapte, de Curtea de Apel Alba Iulia, în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro, alte cinci persoane rămânând cu interdicția de a părăsi țara, dispusă de către procurorii DIICOT Alba Iulia.
Publicat: 14/11/2012, 08:42
Actualizat: 05/07/2013, 10:48

Șapte persoane, între care un notar public din Sibiu, au fost arestate preventiv, marți noapte, de Curtea de Apel Alba Iulia, în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro, alte cinci persoane rămânând cu interdicția de a părăsi țara, dispusă de către procurorii DIICOT Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanța a admis propunerea DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia și a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a șapte persoane, între care și un notar public din Sibiu, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, cămătărie și spălare de bani.

Muntean a spus că decizia Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 24 de ore de la comunicare, competența de soluționare revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La ora transmiterii acestei știri, cei șapte învinuți se află în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

În acest dosar ședința de judecată la Curtea de Apel Alba Iulia a început marți seară, în jurul orei 18.00, iar instanța a pronunțat decizia după miezul nopții.

Potrivit șefului DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureșan, în acest caz 17 persoane sunt învinuite că au făcut parte din această grupare infracțională sau i-au sprijinit pe membrii grupării, dintre care 15 au fost aduse, luni, la audieri la DIICOT Alba Iulia, iar o alta a fost adusă în cursul nopții de luni spre marți.

La audieri au fost duse și aproximativ 15 victime ale acestei rețele.

Conform unui comunicat al DIICOT transmis luni dimineață, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, au destructurat un grup infracțional organizat constituit din 17 persoane acuzate de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, șantaj, cămătărie și spălare de bani.

Luni dimineață, în acest caz au avut loc 19 percheziții în municipiul Sibiu și în comuna sibiană Șelimbar, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale, precum și la un birou notarial.

Procurorii DIICOT au identificat 15 victime ale acestei rețele, pe care învinuiții le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptamânale/lunare de 10-50%. Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării îi obligau pe cei împrumutați să constituie garanții imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la biroul notarial al unuia dintre învinuiți, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării și cu sprijinul unei angajate a Oficiului de Cadastru Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară.

Ulterior, învinuiții recurgeau la violențe asupra victimelor, le șantajau și le amenințau pentru a le determina să plătească sumele de bani și dobânzile fixate discreționar de către membrii grupării.

Surse judiciare declarau că în acest caz sunt implicați notarii publici Răzvan Mărginean și Simion Bexa din Sibiu. Ei sunt printre cei mai cunoscuți notari publici din Sibiu. Ei fac parte din familii de notari cu vechime și sunt printre cei mai căutați din județ.

Conform surselor citate, cei doi notari ar fi acționat alături de gruparea infracțională timp de aproximativ șase ani. Sursele menționate au spus că ei facilitau contractele de împrumut la semnarea cărora victimele nu erau prezente, declarând sume mai mari de bani decât cele reale.

Aceleași surse afirmau că angajata Oficiului de Cadastru Sibiu implicată în acest caz, Mihaela Bianca Jucan, este soția unuia dintre membrii grupării infracționale, ea fiind cea care aducea documente privind garanțiile imobiliare la notarul public.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, șeful Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, declara că angajata respectivă este în concediu pentru creșterea copilului, din 1 decembrie 2011, neavând abateri disciplinare.

Fesan spunea că femeia este angajată a oficiului din octombrie 2006.

Luni după-amiază, cincisprezece din cele 17 persoane învinuite în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro au fost ridicate de la Sibiu, fiind duse la audieri la Alba Iulia, între acestea fiind cei doi notari publici implicați în acest dosar.

Potrivit șefului BCCO Alba, Traian Berbeceanu, nu a fost dusă la audieri angajata Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), care este în concendiu de creștere a copilului, iar un alt învinuit nu fusese găsit.

Potrivit lui Berbeceanu, cei doi notari implicați în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro sunt învinuiți că au sprijinit activitățile infracționale ale grupării destructurate la Sibiu.

„Membrii grupării ofereau sume de bani împrumut diferitelor persoane, percepeau dobânzi foarte mari, dobânzi care erau incluse în contractele notariale și de la sume relativ mici de bani se ajungea la sume deosebit de mari de bani, pe care victimele trebuiau să le restituie. Primeau ca și garanții bunuri imobiliare: locuințe, terenuri. Cei doi notari au sprijinit activitățile infracționale ale grupării, în sensul că la birourile acestora se întocmeau actele. De multe ori, persoanele trecute în contractele de vânzare-cumpărare nu erau prezente la încheierea contractelor respective. Sumele de bani înscrise în contracte nu erau cele reale, întrucât membrii grupării scriau în contractele de vânzare-cumpărare pentru imobile și dobânzile pretinse sau au fost cazuri în care plata efectivă nu se realiza în fața notarilor”, a explicat Berbeceanu.

Potrivit sursei citate, au fost identificate „în jur de 15 părți vătămate, prejudiciul estimat până la această dată fiind de peste un milion de euro”.

Întrebat de cât timp acționează gruparea de la Sibiu, Traian Berbeceanu a declarat că membrii acesteia sunt în atenția oamenilor legii de mai multe luni, dar activitatea lor infracțională s-a desfășurat pe parcursul a cinci-șase ani.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Legea pensiilor 2024. Reguli la acordarea drepturilor pentru urmași
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Parcursul și influențele care i-au modelat cariera lui Alex Mica, artistul care a făcut...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Inteligența Artificială Generală este aici! Descoperirea făcută de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din...